De azi m-am hotărât să postez rețete pe care le știu de la mama sau le-am învățat de-a lungul anilor, cel puțin una pe săptămână.Cred că v-am facut curioși,așa că vă spun ,azi voi face pâine pas cu pas.Este o pâine mai specială atât prin formă cât și ca ingrediente folosite.Această pâine e foarte hrănitoare și sanatoasă,v-o prezint și vouă din toată inima mea.
Pâine de casa cu semințe din Transilvania-România
Această pâine
am facut-o cu drag pentru toți românii aflați departe de țară.Este o pâine mai
specială,cu semințe de floarea soarelui și susan,făină cumpărată direct de la
moară și drojdie proaspată,coaptă în
cuptorul cu lemne.Nu e doar pufoasă și
cu o aromă de neînlocuit,dar este și foarte sănătoasă și mai are un ingredient
deosebit: dragoste!
Urmărește videoclipul și poți face și tu o pâine ca la
mama acasă!
Sourdough Bread with seed from Transylvania
-Romania
This bread made me do it fondly for all
Romanians are far away from the country.It is a loaf of bread more special,with
sunflower seeds and sesame,flour purchased directly from mill the wheat , and fresh yeast,baked in the oven with wood,it's not just fluffy and
with a flavor of irreplaceable,but it is also very healthy and has a special ingredient: love!
Watch the video and you can make you a loaf of bread that to
my mother at home!
Don't forget to you like and to distribute!
http://www.youtube.com/watch?v=nhaSeouSkm0
Pâine de casă-Sourdough Bread
Cantitatille
sunt pentru 4 pâini:
- 2 kg
si 600 g faina alba de grau cernuta( de
la moara am pus in aceasta reteta sau puteti folosi faina tip 650 sau cu trei
de 000);
-faina sa fie cu 3-4 ore sau de seara adusa in bucatarie,la cald,eu am
21 grade C in bucatarie ;
- 100 g drojdie proaspata la temperatura
camerei;
- 80 g miez de floarea soarelui;
- 50 g seminte de susan;
- 2
linguri rase sare de mare (sau dupa
preferinte);
- 1
litru si 600 ml apa calda;
- 50 g
ulei de masline sau floarea soarelui pentru framantat ;
- 50 g
ulei pentru uns tavile pentru paine;
- 2 oua
intregi pentru uns painea,astfel semintele se vor lipi bine de coaja;
-rabdare si
foarte muuuulta dragoste.
Maiaua:
-drojdia impreuna cu o cana de faina si o cana de apa
calda(nu fierbinte) se amesteca bine pana se dizolva;
- apoi se lasa sa creasca circa 10 minute.
Aluatul:
- cand maiaua a crescut se pune
sarea,semintele si incepem framantatul
manual sau mecanic cu masina de paine sau cu
robotul;
- eu am framantat manual asa cum
se vede;
- se toarna apa calda putin cate
putin si se amesteca toate bine,se framanta energic astfel incat sa iasa un aluat nici prea moale ,nici
prea tare;
- la final se mai framanta
turnand cate un pic uleiul pana aluatul se desprinde usor de peretii vasului si
mainile raman curate,iar aluatul este neted.nelipicios si face basici;
- apoi mama acoperea
vasul cu un prosop de bumbac , eu îl ung cu putin ulei și îl las sa creasca la caldura pana isi dubleaza
volumul,cam 20-30 de minute,depinde de
cat de cald este in incapere;
- intre timp se ung tavile cu
ulei;
-dupa ce a crescut se imparte aluatul in patru si se pune
in tavi,eu fac si paine impletita,rasucita,coci,cum vedeti in imagini;
- pentru o paine impletita se imparte coca in trei
baghete lungi cam cat tava,se impletesc simplu cum ai impleti părul intr-o
coadă;
- pentru pâine rasucita se
imparte coca in doua baghete,puteti crea ce forme doriti,cum va taie capul;
- se lasa iar la crescut pana se
umplu tavile,cam 25-30 minute,apoi se unge painea cu ouale batute cu o pensula
de silicon (mama ungea aluaturile cu pană de gâscă),se presara seminte de
susan,floarea soarelui ,in,mac,ce preferați;
-apoi introducem painea in cuptorul incins,am cuptor cu lemne care se incalzeste foarte repede(aprind focul
dupa ce painea e in tava!) si se coace in 40-45 de minute;
-sau se coace in
aragazul incalzit dinainte , la temperatura de 190-200 grade C si coptul dureaza 40-45 de minute;
- cand e coapta painea e usoara si suna a gol daca o lovesti putin cu palma peste dos;
-
se scoate din tavi,iese cu usurinta, mai departe eu așa stiu de la mama,o stropesc imediat cu apă rece pe care o iau in palma
deasupra chiuvetei si apoi o pun in prosoape de bumbac iar peste toate mai pun o patura groasa, astfel pâinea
va fi pufoasa ;
-cred ca pozele spun destul
astfel incat sa va faceti curaj si sa pregatiti cu multa dragoste pentru cine
vreti voi prima paine de casa,care fara
indoiala are un gust si o savoare de
neegalat........Spor la treaba!
Nu uita să dai like și să distribui în partea de jos a acestei pagini!
Don't forget to you like and to distribute!
http://www.youtube.com/watch?v=nhaSeouSkm0