sâmbătă, 15 februarie 2014

A noua zi-Pâine de casă-Sourdough Bread

           De azi m-am hotărât să postez rețete pe care le știu de la mama sau le-am învățat de-a lungul anilor, cel puțin una pe săptămână.Cred că v-am facut curioși,așa că vă spun ,azi voi face pâine pas cu pas.Este o pâine mai specială atât  prin formă cât  și ca ingrediente folosite.Această pâine e foarte hrănitoare și sanatoasă,v-o prezint și vouă din toată inima mea.


Pâine de casa cu semințe din Transilvania-România

Această pâine am facut-o cu drag pentru toți românii aflați departe de țară.Este o pâine mai specială,cu semințe de floarea soarelui și susan,făină cumpărată direct de la moară  și drojdie proaspată,coaptă în cuptorul cu lemne.Nu e doar  pufoasă și cu o aromă de neînlocuit,dar este și foarte sănătoasă și mai are un ingredient deosebit: dragoste!

Urmărește videoclipul și poți face și tu o pâine ca la mama acasă!


Nu uita să dai like și să distribui in partea de jos a acestei pagini  și linkului de mai jos! 
http://www.youtube.com/watch?v=nhaSeouSkm0 





Sourdough Bread with seed from Transylvania -Romania

      

 This bread made me do it fondly for all Romanians are far away from the country.It is a loaf of bread more special,with sunflower seeds and sesame,flour purchased directly from mill the wheat , and fresh yeast,baked in the oven with wood,it's not just fluffy and with a flavor of irreplaceable,but it is also very healthy  and has a special ingredient: love!                      
 Watch the video  and you can make you a loaf of bread that to my mother at home! 

Don't forget  to you like and to distribute!
http://www.youtube.com/watch?v=nhaSeouSkm0 
 

     Pâine de casă-Sourdough Bread 






Cantitatille sunt pentru 4 pâini:
-  2 kg si 600 g faina alba  de grau cernuta( de la moara am pus in aceasta reteta sau puteti folosi faina tip 650 sau cu trei de 000);
-faina sa fie cu 3-4 ore  sau de seara adusa in bucatarie,la cald,eu am 21 grade C in bucatarie ;
- 100 g drojdie proaspata la temperatura camerei;
- 80 g miez de floarea soarelui;
- 50 g seminte de susan;
-  2 linguri rase  sare de mare (sau dupa preferinte);
-   1 litru  si 600 ml apa calda;
-  50 g ulei de masline sau floarea soarelui pentru framantat ;
-  50 g ulei pentru uns tavile pentru paine;
-  2 oua intregi pentru uns painea,astfel semintele se vor lipi bine de coaja;
-rabdare si  foarte  muuuulta dragoste.


Maiaua:
-drojdia impreuna cu o cana de faina si o cana de apa calda(nu fierbinte) se amesteca bine pana se dizolva;
- apoi se lasa sa creasca circa 10 minute.







Aluatul:
- cand maiaua a crescut se pune sarea,semintele si  incepem framantatul manual sau mecanic cu masina de paine sau cu  robotul;


- eu am framantat manual asa cum se vede;




- se toarna apa calda putin cate putin si se amesteca toate bine,se framanta energic  astfel  incat sa iasa un aluat nici prea moale ,nici prea tare;
- la final se mai framanta turnand cate un pic uleiul pana aluatul se desprinde usor de peretii vasului si mainile raman curate,iar aluatul este neted.nelipicios si face basici;
 - apoi mama  acoperea vasul cu un prosop de bumbac , eu îl ung cu putin ulei și îl  las sa creasca la caldura pana isi dubleaza volumul,cam 20-30  de minute,depinde de cat de cald este in incapere;





 - intre timp se ung tavile cu ulei;

 



 -dupa ce a crescut se imparte aluatul in patru si se pune in tavi,eu fac si paine impletita,rasucita,coci,cum vedeti in imagini;







- pentru o  paine impletita se imparte coca in trei baghete lungi cam cat tava,se impletesc simplu cum ai impleti părul intr-o coadă;

- pentru pâine rasucita se imparte coca in doua baghete,puteti crea ce forme doriti,cum va taie capul;








- se lasa iar la crescut pana se umplu tavile,cam 25-30 minute,apoi se unge painea cu ouale batute cu o pensula de silicon (mama ungea aluaturile cu pană de gâscă),se presara seminte de susan,floarea soarelui ,in,mac,ce preferați;




 



-apoi introducem painea in cuptorul incins,am cuptor cu lemne  care se incalzeste foarte repede(aprind focul dupa ce painea e in tava!) si se coace in 40-45 de minute;

-sau se coace  in aragazul incalzit dinainte , la temperatura de 190-200 grade C  si coptul dureaza 40-45 de minute;

- cand e coapta painea e usoara si suna a gol  daca o lovesti putin cu palma peste dos;
-  se scoate din tavi,iese cu usurinta, mai departe eu  așa stiu de la mama,o stropesc  imediat cu apă rece pe care o iau in palma deasupra chiuvetei si apoi o pun in prosoape de bumbac iar  peste toate mai pun o patura groasa, astfel pâinea va fi pufoasa ;









-cred ca pozele spun destul astfel incat sa va faceti curaj si sa pregatiti cu multa dragoste pentru cine vreti  voi prima paine de casa,care fara indoiala are un gust  si o savoare de neegalat........Spor la treaba!  

 Nu uita să dai like și să distribui în partea de jos a acestei  pagini!
 Don't forget  to you like and to distribute!
http://www.youtube.com/watch?v=nhaSeouSkm0 

Un comentariu: